Kolon Kanseri nedir?
Kolon kanserlerinin çoğu bağırsağın iç yüzeyini kaplayan mukozadan çıkıntı yapan poliplerden gelişir. Özellikle 50 yaş üzerinde bu poliplere sık rastlanır.
Risk Faktörleri
Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemektedir. Kolorektal kanser için bazı risk faktörleri vardır. Bunlar Yaş, Polipler, Ailede kolorektal kanser öyküsü ve genetik bozukluklardır.
Tümörün gelişimine göre tedavi
Kolon kanserinin tedavisi cerrahidir. Laparoskopik ameliyatlar güvenle uygulanabilen kozmetik sonuçları iyi ve iyileşmenin hızlı olduğu ameliyatlardır.
Semptomlar nelerdir?
İshal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, sürekli yorgunluk ve bulantı görülen semptomlar arasındadır.
Kolon kanseri ilk 5 kanser arasındadır
Kolon kanserlerinin çoğu bağırsağın iç yüzeyini kaplayan mukozadan çıkıntı yapan poliplerden gelişir.

Özellikle 50 yaş üzerinde bu poliplere sık rastlanır. Çoğu polip iyi huylu kalırken adenomatöz tip polipler zamanla kansere dönüşüm gösterebilir. Kolorektal kanser geliştikten sonra bu hücreler bazen kalın bağırsak dışına yayılabilir.
Böyle bir yayılma durumunda öncelikle kanser hücreleri kalın bağırsağa yakın olan lenf nodüllerine yerleşirler, ordan diğer lenf nodüllerine ve organlara da metastaz yapabilirler. Kolorektal kanser hücrelerinin çoğunlukla KARACİĞER’E metastaz yaptığı bilinmektedir.
- Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır.
- Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir.
- Ortalama görülme yaşı 63 ‘tür
- Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur.